Havenbedrijf en vakbonden praten weer met elkaar

Na de 24-uursstaking bij de containerterminals in de Rotterdamse haven gaan het Havenbedrijf en vakbonden om de tafel voor een verkennend gesprek, meldt vakbond CNV vrijdag.

Het gesprek vindt maandag plaats. Het Havenbedrijf praat ook apart met de werkgevers in de containersector.

"We hopen dat deze verkenning oplevert dat we de onderhandelingen kunnen hervatten", zegt Albert van Damme, bestuurder van CNV Vakmensen.

Donderdag staakten zeker zevenhonderd havenwerkers. De havenwerkers gaan pas vrijdagmiddag om 15.15 uur weer aan het werk. Dan is er voor een volle 24 uur gestaakt.

De bonden spreken van een hoge opkomst. Bij alle ploegen doen honderden havenwerkers mee. Volgens FNV-bestuurder Niek Stam lag de containeroverslag in de haven vrijdagmorgen nog steeds helemaal stil.

Stakingen haven Rotterdam

Massaal

Het is de eerste massale havenstaking in dertien jaar. De vakbonden willen meer werkzekerheid afdwingen. Ze vrezen dat er in de containersector honderden banen verloren gaan door de komst van de sterk geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte.

Het havenbedrijf stelt dat het al langer weer met de bonden in gesprek wilde. Door de staking loopt vooral de reputatie van de Rotterdamse haven een deuk op. 

De fysieke schade blijft bij deze relatief korte actie beperkt. Er lag vrijdag slechts één groter containerschip stil aan de kades van de betrokken terminals, plus zes kleinere kustvaarders. Andere schepen die op Rotterdam varen, spelen in op de aangekondigde duur van de actie door hun vaartempo te vertragen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie