Shell heeft beleggers verteld dat de voorgenomen overname van de Britse gasproducent BG zelfs rendabel is als de olieprijs in de komende twee jaar uitkomt op een gemiddelde van 50 dollar per vat.

Dat meldt persbureau Reuters donderdag op basis van ingewijden.

Bij de aankondiging van de deal, in april vorig jaar, gaf Shell aan dat de combinatie winstgevend zou zijn bij een prijsniveau van 70 dollar. Vorige maand liet het concern dat bedrag al zakken richting 60 dollar. De raming van 50 dollar zou uit de bus zijn gekomen na een stresstest die financieel directeur Simon Henry overzag.

Door Reuters gepolste analisten rekenen voor dit jaar op een gemiddelde prijs van 52,52 dollar voor een vat Brentolie. De olieprijzen staan echter al geruime tijd onder druk en daalden donderdag tot de laagste niveaus sinds 2003. Rond 20.30 uur was de prijs van een vat Brent 33,81 dollar.

Waardedaling

Aanvankelijk had de overname een waarde van ruim 64 miljard euro, maar omdat een aanzienlijk deel van de overname wordt gefinancierd in aandelen is de waarde inmiddels gedaald tot ruwweg 46 miljard euro.

Shell wil de komende drie jaar voor 30 miljard dollar aandelen verkopen om een deel van de koopsom terug te verdienen. Henry zou echter hebben gezegd dat het dit jaar niet zal lukken om daar een derde van te realiseren omdat er weinig kooplust is in de sector.

Aandeelhouders

Het woord is later deze maand aan de aandeelhouders van Shell en BG. Naar verwachting zal de benodigde meerderheid, meer dan 50 procent van de aandeelhouders van Shell en 75 procent van die van BG, instemmen. De overname werd in de afgelopen maanden al goedgekeurd door alle relevante toezichthouders.