De kelderende koersen op de Chinese beurzen van de afgelopen dagen, zullen de Nederlandse economie uiteindelijk niet al te veel schade toebrengen.

Die verwachting spreekt Han de Jong, hoofdeconoom van ABN Amro, donderdag uit tijdens de presentatie van de beleggingsvisie voor 2016.

"De groei van de Nederlandse economie wordt breed gedragen, dat geeft bescherming tegen wat er in de opkomende landen gaande is. We merken die negatieve ontwikkelingen wel, maar ik denk niet dat het onze economie heel erg zal schaden", zegt De Jong.

ABN Amro noemt onder andere de lage rente, de gedaalde eurokoers, de herstellende huizenmarkt en het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank als redenen voor de breedgedragen groei. Dat de economie volgens het Centraal Planbureau niet zo hard groeit met 2 procent in 2015 en 2,1 procent dit jaar, heeft te maken met de omvang.

"Nederland heeft de wind in de rug, maar je moet het zien als een zeilschip met kleine zeilen. Daarmee vaar je niet zo hard." 

Paniek

Sinds maandag is er opnieuw paniek uitgebroken op de Chinese beurzen en die is overgeslagen naar de westerse aandelenmarkten. In Europa en de Verenigde Staten kelderen de koersen in navolging van wat er in China gebeurt. 

Daar is de handel deze week al twee keer stilgelegd door de overheid om een groter slagveld te voorkomen. Daarbij is de Chinese munt binnen vier dagen tot twee keer toe gedevalueerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 

Dat zorgt voor paniek onder beleggers. De grote vraag is of de Chinese overheid de situatie onder controle heeft en of de afkoelende economie een harde of zachte landing zal maken. 

Bumpy landing

"China is bezig met een bumpy landing. Of dat hard of zacht is, is eigenlijk moeilijk te definiëren. Ik blijf erbij dat de lichte paniek op de financiële markten in China die overslaat naar de westerse markten overdreven is. Het is geen reflectie van de feitelijke Chinese economie, voor zover we dat goed kunnen beoordelen", aldus De Jong.

Maar het is en blijft lastig om iets met zekerheid over de Chinese economie te zeggen, weet ook de ABN-econoom. "Het grote probleem met China is dat we er zo weinig van weten. Iedereen praat erover, maar het is zo'n complexe economie waardoor we eigenlijk wel zeker weten dat de cijfers niet helemaal kloppen op de manier zoals dat bij ons het geval is." 

Positief

Vooralsnog blijft ABN Amro voor 2016 positief over China. De Jong: "De Chinese economie gaat verbeteren en de rest van de wereld gaat dat merken. Dit jaar wordt positiever dan 2015."

De bank komt tot die conclusie omdat de import van China zich op zijn minst gaat stabiliseren dit jaar, na een krimp in 2015. Ook verbetert de huizenmarkt en put ABN hoop uit het feit dat het ondernemersvertrouwen van omringende landen als Taiwan en Zuid-Korea in de lift zit.

"Onze macrovisie voor 2016 is gematigd optimistisch. Duidelijk niet in de eerste paar dagen van dit jaar, maar misschien wel in de rest van de vijftig weken", aldus De Jong.