NEW YORK - Winstnemingen hebben donderdag zwaar op de aandelenkoersen op Wall Street gedrukt. De door technologiereus Cisco aangezwengelde rally op woensdag zorgde voor goede mogelijkheden om geld uit de markt te halen, stelden diverse analisten.

De Nasdaq-index, de schermenbeurs met vooral technologiefondsen, moest vooral terrein prijsgeven. De Nasdaq verloor aan het slot van de handelsdag 45,81 punten. Dat is een daling van 2,7 procent tot ,48 punten. De Dow-Jonesindex, de graadmeter van hoofdfondsen, noteerde 104,41 punten lager, ofwel 1 procent, op 10.037,42 punten.

De netwerkfabrikant Cisco had eerder deze week de verwachtingen van beleggers overtroffen met betere kwartaalcijfers en vooruitzichten. Dit goede nieuws was donderdag weggezonken. De winnaars van woensdag waren donderdag bijna allemaal verliezers. Cisco zakte 3,2 procent, terwijl de technologiereus woensdag nog een koerswinst van ruim 24 procent boekte.

In de toonaangevende Dow-Jonesindex konden de technofondsen ook de grootste verliezen op hun naam schrijven. Helemaal onderaan bungelde Microsoft met een min van 5,2 procent. Het softwareconcern was een dag eerder nog de grootste stijger met een plus van 11,1 procent.

General Electric

Microsoft werd op de voet gevolgd door General Electric (GE). Beleggers waren klaarblijkelijk de opsteker vergeten, waarvoor het industriële conglomeraat woensdag had gezorgd door te stellen dat financiële doelstellingen voor 2002 en 2003 worden gehaald. GE werd toen beloond met een winst van 7,2 procent, het verloor donderdag ,1 procent.

Er is nog onvoldoende vertrouwen onder beleggers. Debet hieraan zijn tevens de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de twintig anthrax-brieven die het centralebankenstelsel Fed via de post heeft binnengekregen.

Wal-Mart

Bovendien was er weinig bedrijfsnieuws waaraan beleggers zich konden optrekken. Supermarktketen Wal-Mart schetste voorbeurs nog wel goede vooruitzichten. Dit was voor beleggers echter niet voldoende. De verkopen in april waren juist tegengevallen door een vroege Pasen. Wal-Mart zakte 2,5 procent.

Slechts acht Dow-fondsen stonden in de plus. De grootste stijgers waren fastfoodketen McDonalds en vliegtuigfabrikant Boeing met winsten van respectievelijk 1,4 en 1,3 procent. De euro noteerde in New York 0,9095 dollar. In Amsterdam deed de Europese munteenheid aan het slot van de handel 0,9100 dollar.