De enorme stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben afgelopen jaren een nieuwe diepe recessie in de eurozone voorkomen. 

"Als de ECB haar maatregelen niet had genomen, zaten we in een depressie", stelt ECB-hoofdeconoom Peter Praet in een woensdag gepubliceerd interview in het Belgische tijdschrift Knack. "Dat zou veel erger zijn dan wat we vandaag meemaken en erger dan wat we het voorbije decennium meemaakten."

De Belgische econoom onderkent dat de ECB er nog niet in is geslaagd de inflatie in de eurozone aan te jagen, terwijl dat wel het doel is van het stimuleringsbeleid. Dat betekent volgens hem echter niet dat het beleid verkeerd is.

Een alternatief plan om de inflatie aan te zwengelen is er volgens Praet niet. "Er is geen plan B, er is maar één plan. De ECB staat klaar om alle maatregelen te treffen die nodig zijn om de inflatie naar 2 procent te brengen. Als je genoeg geld bijdrukt, krijg je altijd inflatie. Altijd."

Door de sterke daling van de olieprijs en de zwakke economische groei in opkomende landen laat een duidelijke opleving van de inflatie echter langer op zich wachten dan gedacht, gaf Praet toe. ''Als we nu naar de economische situatie kijken, denk ik dat het huidige beleid zeker tot maart 2017 zal aanhouden, en indien nodig nog langer'', herhaalde hij de eerdere toezegging van ECB-president Mario Draghi.

Praet benadrukt dat de ECB niet alle economische problemen in de eurozone kan oplossen. ''We hebben altijd gezegd dat de politici hun job moeten doen. Zij moeten structurele hervormingen doorvoeren, de overheidsschuld afbouwen en een soepelere arbeidsmarkt creëren. Dat zou bijdragen aan een goed draaiende economie.''