Nissan vergroot zijn winst

TOKIO - Het Japanse autoconcern Nissan heeft in het eind maart afgesloten boekjaar zijn nettowinst vergroot tot 372 miljard yen (3,2 miljard euro). Een jaar eerder bedroeg de winst nog 331,1 miljard yen. Dat heeft de onderneming donderdag in Tokio bekendgemaakt.

Voor dit jaar voorspelt het concern een verdere stijging van de nettowinst tot 380 miljard yen.

Renault nam in 1999 een controlerend belang in Nissan en zette Charles Ghosn aan het hoofd van de Japanse onderneming, die vervolgens een ingrijpende maar succesvolle sanering op gang bracht.

Vorig jaar spraken beide ondernemingen af de banden verder aan te halen. Nissan maakte donderdag bekend zijn belang in de Franse partner te hebben vergroot van 13,5 procent tot de eerder gewenste 15 procent.

De onderneming, nummer drie in Japan, maakt flinke haast met het verlagen van zijn schulden. Die slonken afgelopen jaar van 518 miljard yen tot 435 miljard yen. Aan het einde van dit boekjaar moet de schuld verder zijn afgenomen tot 250 miljard euro.

Analisten noemen de daling spectaculair. In 1998, dus voor de reorganisatie, bedroegen de rentekosten 75 miljard yen, nu is dat nog 20 miljard yen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie