HEERLEN/AMSTERDAM - Duizenden mensen hebben donderdag in Heerlen betoogd tegen het kabinetsbeleid. Het was de laatste grote protestactie voorafgaand aan de vakbondsmanifestatie van zaterdag op het Museumplein in Amsterdam.

Ook na zaterdag 2 oktober, gaan de acties door, zei voorzitter E. Snoey van de ambtenarenbond Abvakabo FNV. De bond gaat tot het eind van het jaar door met actievoeren "in alle sectoren", onder meer bij het vervoer, de zorg en gemeenten.

In Heerlen waren volgens de bonden 7000 mensen op de been. De politie hield het op 4000. Net als bij voorgaande acties waren brandweerlieden prominent aanwezig. Zij hadden veertien brandweerauto's meegenomen en staken rookbommetjes af.

De reeks vakbondsacties tegen de ingrepen van het kabinet in onder andere VUT, prepensioen, WAO en WW mondt zaterdag uit in een grote manifestatie op het Museumplein in Amsterdam. De vakcentrales hopen op 100.000 mensen. Die krijgen een programma voorgeschoteld van muziek, clips met bekende Nederlanders en sprekers van de drie vakcentrales.

Protest-sms'jes

De vakbonden zullen de demonstranten oproepen massaal protest-sms'jes te versturen naar bewindslieden. Wie de bonden in het vizier hebben, houden zij nog even voor zich, uit vrees dat de ministers anders hun mobieltje uitzetten.

Op het Musuemplein kunnen actievoerders zich uitleven op een klimwand en een opblaasbare stormbaan. Voor wie wil weten of het kabinet zijn beleid zal aanpassen door het protest, lopen er waarzeggers rond.

De vakcentrales zetten vijfhonderd mensen in om alles in goede banen te leiden.