De inflatie in de eurozone is in december uitgekomen op 0,2 procent op jaarbasis.

Dit is gelijk aan het niveau in november, maakt het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag bekend op basis van een eerste raming. In december 2014 was het gemiddelde prijspeil juist 0,2 procent lager dan een jaar eerder.

Economen voorzagen in doorsnee een toename van de inflatie tot 0,3 procent in december. De inflatie ligt nog altijd onder het door de Europese Centrale Bank nagestreefde peil van bijna 2 procent.

Volgens Eurostat droegen vooral voedsel, alcohol en tabak bij aan de toename van het gemiddelde prijspeil, terwijl energie het grootste drukkende effect had.

Voedsel, alcohol en tabak werden in doorsnee 1,5 procent duurder en de prijzen van diensten stegen met 1,1 procent. Energie werd daarentegen juist 5,9 procent goedkoper.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert de inflatie al maanden aan te jagen met onconventionele maatregelen zoals negatieve rentes en het grootschalig opkopen van leningen.

In december besloot de centrale bank de einddatum van dat opkoopprogramma met een halfjaar door te schuiven naar maart 2017. Het maandbedrag van 60 miljard euro dat daar aan besteed wordt, werd gehandhaafd.

Olieprijs

De ECB voorspelde vorige maand dat de inflatie dit jaar gemiddeld 1 procent zal bedragen, gevolgd door 1,6 procent in 2017. Destijds rekende de bank echter op een hogere olieprijs dan het huidige niveau van circa 37 dollar per vat.

Door de aanhoudende druk op de olieprijs kan de inflatie een stuk lager uitvallen dan voorzien. "De druk op de ECB om met meer maatregelen te komen houdt daarom onverminderd aan", stellen analisten van de bank Nomura in Londen.