De winkelketens Manfield, Dolcis, PRO Sport, en Invito zijn dinsdag failliet verklaard door de rechtbank van Limburg.

Dit geldt ook voor Macintosh E-commerce en de keten Steve Madden, meldt de rechtbank dinsdag.

Eerder op de dag was al bekendgemaakt dat het faillissement voor de verschillende ketens was aangevraagd. Het moederbedrijf van de ketens, Macintosh, was vorige week al failliet verklaard. 

Alleen voor de Belgische keten Brantano is nog geen aanvraag tot faillissement of surseance ingediend. Budgetketen Scapino heeft dinsdag uitstel van betaling gekregen. 

Alle winkels en webshops blijven voorlopig open. Producten ruilen en retourneren is ook nog steeds mogelijk. Met het openhouden van de webwinkels hoopt het bedrijf de ketens zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers. Zo'n 15 procent van de totale verkopen van Macintosh wordt via de webwinkels gedaan.

Kopers

De bewindvoerders probeerden afgelopen dagen kopers te vinden voor de formules van het bedrijf. Maar geen enkele partij hapte toe, waarna besloten werd om ook voor de ketens een aanvraag tot faillissement in te dienen.

De curatoren voeren nog wel gesprekken met diverse overnamekandidaten voor de Macintosh Groep. Daarbij wordt gekeken naar meerdere scenario's. Mogelijk wordt het bedrijf in delen verkocht. 

Niet best

Het omvallen van Macintosh betekent dat ruim vijfduizend medewerkers op straat komen te staan. "Het ziet er niet best uit. Dit is niet positief'', reageerde vakbondsbestuurder Kitty Huntjens van CNV. 

Ze vreest dat er geen kopers voor de ketens als geheel meer worden gevonden. Volgens haar moet nu eerder worden gedacht aan overnames van losse filialen. Welk deel van het personeel in dat geval kan blijven werken, is nog onduidelijk.

Aandeelhouders

De aandeelhouders van Macintosh hoeven geen enkele opbrengst meer te verwachten, zo was eerder al duidelijk geworden. 

Macintosh telt ruim vijfhonderd winkels in Nederland, België en Luxemburg. Er werken in totaal 5.500 mensen bij de beursgenoteerde onderneming.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds