De Amerikaanse aandelenbeurzen openden net als die in Europa de eerste handelsdag van 2016 met forse verliezen.

Beleggers op Wall Street schrokken maandag vooral van slecht nieuws over de Chinese industrie. De handel werd in China stilgelegd nadat de koersen te hard daalden.

Behalve zorgen over de ontwikkelingen in de tweede economie van de wereld, speelden ook toenemende spanningen in het Midden-Oosten het sentiment parten. Ook de Amsterdamse aandelenbeurs stond de hele dag in het rood.

Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen 2 procent lager op 17.066 punten. De breed georiënteerde S&P 500 daalde 1,8 procent tot 2.006 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 2,2 procent tot 4.896 punten.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de industriële bedrijvigheid in dat land in december voor de vijfde maand op rij afnam. Dat is de langste reeks sinds 2009. Na publicatie van de cijfers doken de Aziatische beurzen omlaag, later gevolgd door stevige verliezen in Europa.

Tumult

In 2015 beleefde de Chinese beurs een tumultueus jaar. In de eerste helft van 2015 stegen de koersen spectaculair, maar die winst verdampte in juni bijna helemaal. Over heel 2015 boekte de Chinese aandelenbeurs in Shanghai een bescheiden winst.

De Chinese economische groei zwakt de laatste jaren af en niet iedereen is ervan overtuigd dat de Chinese regering de situatie voldoende onder controle heeft. ABN Amro voorspelt een groei van 6,5 procent in 2016. De Chinese economie groeide de voorbije jaren regelmatig met dubbele cijfers.

Volgens sommige economen moet China zijn groeimodel verleggen van minder export en investeringen naar meer consumptie. Ook zijn er grote schulden en heeft het land te maken met overcapaciteit in de industrie en het onroerend goed.