De AEX beleefde maandag zijn slechtste jaaropening ooit. Sinds de oprichting in 1983 was het verlies op de eerste handelsdag van een nieuw jaar niet zo groot.

De Amsterdamse aandelenbeurs AEX sloot 2,3 procent lager op 431,70 punten. Alleen de eerste handelsdag van 1997 komt, met een verlies van 2,1 procent, in de buurt.

Aan het begin van de middag stond de AEX ruim 3 procent in de min vanwege de zorgen over de Chinese economie.

In Frankfurt sloot de Duitse aandelenindex zelfs 4,3 procent lager. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk stonden de belangrijkste aandelenbeurzen tot 2,5 procent in de min.

Beleggers maken zich zorgen over de situatie in China. Daar werd maandagochtend vroeg Nederlandse tijd de handel stilgelegd omdat de koersen volgens de overheid te hard daalden.

China

Onder andere tegenvallende berichten over de Chinese economie zorgden voor onrust op de beursvloer. Daarnaast anticipeerden beleggers op het einde van het tijdelijke verbod op de verkoop van aandelen door grootaandeelhouders van bedrijven.

Volgens analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen moeten de zorgen over China echter niet worden overdreven. "Er is de Chinese overheid veel aan gelegen om de groei overeind te houden en er is in dat kader al veel gedaan. We houden dan ook vast aan de verwachting dat het een redelijk mooi beursjaar kan worden."

Alle 25 fondsen in de AEX begonnen 2016 in het rood. Staalconcern Arcelormittal spande mede door de zorgen over de Chinese economische groei de kroon, met een min van 5,5 procent.

Tumult

In 2015 beleefde de Chinese beurs een tumultueus jaar. In de eerste helft van 2015 stegen de koersen spectaculair, maar die winst verdampte in juni bijna helemaal. Over heel 2015 boekte de Chinese aandelenbeurs in Shanghai een bescheiden winst.

De Chinese economische groei zwakt de laatste jaren af en niet iedereen is ervan overtuigd dat de Chinese regering de situatie voldoende onder controle heeft. ABN Amro voorspelt een groei van 6,5 procent in 2016. De Chinese economie groeide de voorbije jaren regelmatig met dubbele cijfers.

Volgens sommige economen moet China zijn groeimodel verleggen van minder export en investeringen naar meer consumptie. Ook zijn er grote schulden en heeft het land te maken met overcapaciteit in de industrie en het onroerend goed.