De bedrijvigheid in de Chinese industrie is in december verder gekrompen. Dat bleek vrijdag uit de officiële inkoopmanagersindex die de Chinese overheid naar buiten bracht.

De overheidsindex noteerde een stand van 49,7. Daarmee was de krimp minder sterk dan in november toen een stand van 49,6 werd gemeld.

Economen gingen in doorsnee uit van een stand van 49,8 voor december. Een niveau van 50 of minder duidt op krimp.

De dienstensector liet volgens overheidsdata wel groei zien. De officiële inkoopmanagersindex voor die sector kwam vorige maand uit op 54,4 van 53,6 in november.

Onrust

De laatste tijd hebben tegenvallende berichten over de Chinese economie voor onrust op de financiële markten gezorgd. Peking heeft geprobeerd die zorgen weg te nemen. Om de groei te stimuleren heeft China onder meer de rente meermalen verlaagd en de kredietverlening versoepeld.

De index kwam voor het hele jaar gemiddeld uit op een stand van 49,9. Dat is ver onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar van 50,7.

In de maanden mei en juni werd met 50,2 de hoogste stand van het jaar bereikt. Dat niveau lag gelijk aan de slechtste maanden in de twee voorgaande jaren.

Groeidoelstelling

Officieel heeft de Chinese regering een groeidoelstelling voor 2015 van circa 7 procent. Het is nog maar de vraag of die wordt gehaald.

Naast de krimp in de industrie staat de werkgelegenheid onder druk. Economen denken dat China meer maatregelen zal aankondigen om de groei te stimuleren.