Handelaren in grondstoffen, metalen en gewassen hebben een zwaar jaar achter de rug, waarin de prijzen van zo goed als al hun producten stevig omlaag gingen. 

Olie, goud, zilver, koper, graan, maïs, soja en koffie werden allemaal goedkoper. Alleen suiker en katoen werden wat duurder.

De olieprijs was net als in 2014 de grote blikvanger onder de grondstoffen. De prijs van het 'zwarte goud' zette in de zomer van vorig jaar een glijvlucht in, die dit jaar met enkele kleine onderbrekingen werd doorgezet.

Zowel Amerikaanse olie als Brent, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten en Europa, werd ongeveer een derde goedkoper. De olieprijs zakte daarmee eerder deze maand naar het laagste peil sinds 2004.

Ook de waarde van edelmetalen liep dit jaar stevig achteruit. Goud en zilver leverden ruim 10 procent in, de prijs van koper en platina ging met ongeveer een kwart omlaag. Goud kostte in 2010 voor het laatst zo weinig, voor een vergelijkbaar lage prijs van zilver moet tot 2009 worden teruggezocht.

Gewassen leverden over het algemeen ook aanzienlijk minder op dan een jaar eerder. Maïs en graan werden 10 en 20 procent goedkoper, voor koffie wordt momenteel een kwart minder neergeteld dan een jaar geleden.

De suiker wordt wel ruim 5 procent duurder betaald dan op oudejaarsdag 2014. Katoen werd afgelopen jaar ook ruim 5 procent duurder.