Havenwerkers maken zich op voor stakingen

In de Rotterdamse haven maakt personeel uit de containersector zich nu echt op voor stakingen. Donderdag heeft vakbond FNV een ultimatum de deur uit gedaan. 

Als het havenbedrijf en de werkgevers niet voor woensdag 6 januari 12.00 uur op de eisen ingaan, gaan de havenwerkers actievoeren. Ze willen de containeroverslag dan enkele dagen stilleggen.

FNV en CNV maken zich hard voor meer werkzekerheid in de haven, omdat ze vrezen dat er door de komst van de hypermoderne terminals op de Tweede Maasvlakte komende jaren anders mogelijk achthonderd van de ruim 3.500 banen in de Rotterdamse containersector verloren gaan.

Afgelopen maanden werd al verscheidene keren gedreigd met stakingen. Even leek het erop dat partijen er alsnog in overleg zouden uitkomen. Maar de werkgevers liepen uiteindelijk weg van de onderhandelingstafel toen ze inzagen dat er met de bonden voorlopig geen akkoord inzat.

Baangarantie

De bonden eisen onder meer een baangarantie tot ten minste 1 juli 2020 en zoveel langer als nodig is. Volgens CNV-bestuurder Birgitte Staal komt dat neer op een werkzekerheid voor in ieder geval negen jaar. Bij een aantal bedrijven in de haven bestaan al garantieregelingen, de bonden willen nu dat er overkoepelende afspraken gemaakt worden voor heel de sector.

Voor de haven zouden de acties van de bonden op een ongelegen moment komen, gaf het havenbedrijf eerder aan. De concurrentie tussen havens in Europa is de laatste tijd moordend. Stakingen kunnen de positie van Rotterdam schaden omdat de kans bestaat dat bedrijven hun activiteiten hierdoor overhevelen naar bijvoorbeeld Antwerpen of Hamburg.

Lees meer over:
FNV
Tip de redactie