DEN HAAG - Ahold heeft met Justitie een schikking getroffen van 8 miljoen euro. Dat heeft het parket in Den Haag donderdag naar buiten gebracht.

Het schikkingsbedrag is even hoog als de maximale boete die door de rechter zou kunnen worden opgelegd. Bij een rechtspersoon is geen vrijheidsstraf mogelijk.

Het supermarktconcern erkent "zonder voorbehoud" het onjuiste gebruik van zogenoemde 'side letters' in zijn samenwerkingsverbanden in Scandinavië (ICA), Brazilië (Bompreço), Argentinië (Velox/Disco) en Guatamala (La Fragua). Deze side letters bevatten geheime afspraken tussen Ahold en andere partijen die niet in de contracten stonden vermeld.

Justitie oordeelt dat Ahold onterecht de volledige resultaten van Bompreço, Velox, ICA en La Fragua in de boeken heeft meegenomen. Dat had niet mogen gebeuren "zonder rekening te houden met het bestaan van de side letters".

De schikking volgt een dag nadat het Openbaar Ministerie (OM) had bekendgemaakt dat het voormalig Ahold-topman Cees van der Hoeven voor de rechter gaat dagen wegens zijn rol in de boekhoudfraude. Woensdag 13 oktober is er volgens een woordvoerster van de rechtbank in Amsterdam een zogeheten regiezitting, waarbij de planning voor de rechtszaak wordt gemaakt.

Het is niet duidelijk wat de aanklacht is tegen de voormalig Ahold-topman. Het is ook niet duidelijk of er meer mensen zijn gedagvaard. Het functioneel parket, het OM-onderdeel dat zich bezighoudt met fraudezaken, wilde woensdag geen commentaar geven.

In zijn verklaring somt het parket de strafbare feiten op waaraan Ahold zich schuldig heeft gemaakt. Het gaat daarbij om het valselijk opmaken van side letters, het gebruikmaken van valse side letters, het publiceren van een onware balans, de vervalsing van formulieren van de Amerikaanse beurswaakhond SEC en oplichting van de accountant.

Ahold heeft strafvervolging weten te voorkomen door goed met Justitie samen te werken. Het supermarktconcern werkte vanaf het begin van het onderzoek volledig mee en stond nadien verschillende keren vrijwillig stukken af. Verder is Justitie te spreken over de maatregelen die Ahold inmiddels heeft genomen om herhaling van de strafbare feiten te voorkomen. "Daarmee is strafvervolging uit het oogpunt van preventie niet meer noodzakelijk."