De Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio geven de economie van Japan een stevige duw in de rug.

De centrale bank van Japan rekende maandag voor dat het mondiale sportevenement circa 30 biljoen yen (227 miljard euro) zal bijdragen aan de groei van de economie.

In het rapport schrijft de Bank of Japan dat de Spelen onder meer zorgen voor een stimulans voor de bouwsector. Daarnaast zorgen ook buitenlandse toeristen er voor dat het bruto binnenlands product (bbp) door het evenement op jaarbasis 0,2 tot 0,3 procentpunt extra zal groeien in de periode 2014 tot 2020.

Kosten

De voorbereiding op de Spelen gaat verre van vlekkeloos als gevolg van kostenoverschrijdingen en andere problemen. Zo werd het eigenlijke ontwerp voor het Olympisch Stadion ingeruild voor een goedkopere variant. Daarnaast bleek het uiteindelijke kostenplaatje zes keer hoger dan bij de eerste schatting.

Tokio zal onder meer 45,2 miljard yen uitgeven aan schonere auto's en waterstoftankstations. Deze zijn ook onderdeel van het plan van de Japanse premier Shinzo Abe om minder afhankelijk te worden van kernenergie.

De laatste Olympische Spelen in Tokio in 1964 gaven destijds een stevige impuls aan de economie. Ook zorgde het evenement voor een grootschalige ontwikkeling van de stad. Zo werden in en om de Japanse hoofdstad een hogesnelheidstrein en snelwegen gebouwd. De centrale bank benadrukte evenwel dat de effecten dit keer mogelijk minder groot zullen zijn. Onder meer doordat de stad al een groot deel van de benodigde infrastructuur heeft.