NEW YORK - Beter dan verwachte kwartaalcijfers van technologiereus Cisco veroorzaakte woensdag eindelijk weer eens een rally op de effectenbeurs in New York.

De Nasdaq-index, de schermenbeurs met vooral technologiefondsen, steeg met 122,47 punten (7,78 procent) tot 1696,29 punten. De Dow-Jonesindex, de graadmeter van hoofdfondsen, eindigde met een plus van 305,28 punten (3,1 procent) op 10.141,83 punten.

Netwerkfabrikant Cisco kwam dinsdagavond nabeurs met kwartaalcijfers die de verwachtingen van analisten overtroffen. Het bleek het nieuws te zijn waar beleggers lang reikhalzend naar hadden uitgekeken.

Meteen na opening van Wall Street stegen de indices. Beleggers stortten zich hongerig op technologiefondsen, die tot nu toe dit jaar op grote schaal vooral koersverliezen hadden geleden. Cisco boekte uiteindelijk bij een hoge omzet een koerswinst van ruim 24 procent. Forse koerswinsten waren er in de Nasdaq ook voor branchegenoten als Network Appliance (bijna 25 procent) en Ciena (21 procent).

De bredere markt kreeg bovendien een opsteker toen het industriële conglomeraat General Electric (GE), naar marktwaarde gemeten het grootste concern ter wereld, bekendmaakte erop te vertrouwen dat de financiële doelstellingen voor 2002 en 2003 worden gehaald.

GE pakte een koerswinst van 7,2 procent, maar was daarmee niet eens de grootste stijger in de Dow Jones. Want ook hier werden de beste prestaties geleverd door in de Dow genoteerde technologiereuzen als softwareconcern Microsoft (plus 11,1 procent) en chipfabrikant Intel (plus 10,8 procent).

De euro noteerde in New York 0,9042 dollar. In Amsterdam deed de Europese munteenheid aan het slot van de handel 0,9065 dollar.