WILLEMSTAD - Het doek is gevallen voor de noodlijdende Antilliaanse luchtvaartmaatschappij Dutch Caribbean Airlines (DCA). Het eilandsbestuur van Curaçao heeft in de nacht van woensdag op donderdag besloten dat het bedrijf geen andere keus meer heeft dan het aanvragen van het faillissement.

Dit besluit heeft gezorgd voor een scheur in de Curaçaose coalitie. De vijf gedeputeerden (soort wethouders) van PAR, PNP en MAN hebben met het faillissement ingestemd, terwijl de twee gedeputeerden van vakbondspartij PLKP het er niet mee eens waren en de zaal voor de stemming verlieten.

De PLKP dreigt uit de coalitie te stappen als er geen acceptabele oplossing wordt gevonden voor het personeel van DCA. Partijleider Errol Cova, tevens minister van Economische Zaken, vindt dat er sprake is van schending van de afspraken uit het regeerakkoord.

"Dit is funest voor de sociaal-economische situatie van Curaçao. Er komen ineens 600 man op straat te staan", aldus Cova. Het eilandsbestuur steunt op twaalf van de 21 zetels. PLKP heeft er drie en met haar vertrek zou de eilandsregering vallen.

Het faillissement van DCA moet formeel aangevraagd worden door de stichting DC Beheer, de aandeelhouder van DCA. DC Beheer is nauw gelieerd aan het eilandbestuur. Formeel heeft het eilandsbestuur een "dringend beroep" gedaan op DC Beheer om "zo snel mogelijk" de deuren te sluiten en het faillissement aan te vragen.

DCA is al geruime tijd verlieslijdend, mede omdat het de winstgevende route Willemstad - Amsterdam in augustus noodgedwongen heeft moeten staken bij gebrek aan een vliegtuig.

Het eilandsbestuur heeft afgesproken dat het personeel in principe drie maanden doorbetaald wordt. Ook wordt er een stichting opgericht, die de werkloze DCA-ers zal helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Verder is afgesproken dat passagiers die hun DCA-ticket vooruit betaald hebben, in overleg met de curator, hun geld moeten terugkrijgen.

De gedeputeerden die na de nachtelijke vergadering het Bestuurskantoor op Curacao verlieten werden lastiggevallen door boze werknemers van DCA. De auto's van de bewindslieden werden tegengehouden en bekogeld en de straat werd geblokkeerd. De politie moest er aan te pas komen om de mensen te kalmeren en de gedeputeerden vrije doorgang te geven.