Als V&D en Macintosh geen doorstart maken, verliest de detailhandel twee iconen. In veel binnensteden zal de leegstand oplopen, wat afbreuk doet aan de aantrekkingskracht op het winkelend publiek.

Dat zegt Detailhandel Nederland woensdag in een reactie op de financiële problemen bij de warenhuisketens.

''Dit zal een enorme uitdaging vormen voor gemeenten om hun binnensteden vitaal te houden", zegt voorzitter Guido van Woerkom.

"Het benadrukt de noodzaak om retaildeals te sluiten. In deze deals, die worden gesloten met de winkeliers, kunnen afspraken worden gemaakt over het aanpakken van leegstand en bijvoorbeeld het verlagen van parkeertarieven.''

Teleurgesteld

CNV Dienstenbond is naar eigen zeggen "bijzonder teleurgesteld", omdat investeerder Sun Capital zich terugtrekt en geen geld meer in V&D wil steken. "Door nu zo snel, bij tegenvallende omzetten in het najaar, de financiering naar V&D stop te zetten, krijgt V&D geen enkele kans zich te bewijzen", reageert onderhandelaar Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond.

De keten zou begin volgend jaar beginnen met een nieuwe strategie, een vernieuwd assortiment en een aangepaste winkelformule. "Het typische kortetermijndenken van investeerders als Sun nekt nu V&D."

Den Heijer benadrukt dat het personeel ondanks alle commotie loyaal aan het bedrijf is gebleven en hard heeft gewerkt aan de toekomst. Hij vindt het daarom "wel heel zuur" dat de investeerder zich terugtrekt voordat de vernieuwe winkelformule is ingevoerd. "En dan als argument twee warme wintermaanden. Ik vind het een gotspe", meent Den Heijer.

Niet meer relevant

''De stekker had er eigenlijk in februari al volledig uitgetrokken moeten worden. V&D is niet meer relevant, er komen geen klanten meer'', zegt hoogleraar e-marketing Cor Molenaar woensdag in een reactie.

Volgens de aan Erasmus Universiteit Rotterdam verbonden hoogleraar heeft het bestuur van de keten dit jaar geen nieuwe visie laten zien: "Het was meer pappen en nathouden. Het is ze niet gelukt om met een onderscheidend aanbod te komen ten opzichte van Primark, H&M, Wehkamp en Bol.com.''

Schone lei

Molenaar zei eerder al dat er honderden miljoenen in het oubollige warenhuisconcept gestoken zouden moeten worden om de keten op de rails te krijgen. Het bedrijf had volgens hem zwaar moeten investeren in achterstallig onderhoud, het assortiment, de aankleding van de winkels en allerlei IT-systemen.

Volgens Molenaar is het enige alternatief voor het bedrijf nu een faillissement. ''Ze kunnen dan met een schone lei beginnen. Een derde van de filialen zijn wél levensvatbaar. Maar 50 tot 60 procent van de medewerkers zullen op zoek moeten naar een andere baan'', aldus de marketingdeskundige.

Leegstand

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten loopt in versneld tempo op als 'publiekstrekkers' V&D, drogisterijketen DA en de schoenenwinkels van Macintosh (Dolcis, Manfield, Invito) daadwerkelijk failliet gaan. Dat is de vrees van planoloog Jaap Kaai, directeur en eigenaar van Emma retail.

Volgens de vastgoeddeskundige trekken dan nog minder mensen naar de stad om te winkelen, met als gevolg dat er meer bedrijven verdwijnen. "Lege etalages zijn niet aantrekkelijk, dat trekt geen mensen'', zegt Kaai. V&D, DA en Macintosh zijn volgens hem beeldbepalende partijen, gevestigd op A-locaties.

Als zij verdwijnen gaat de leegstand in de winkelcentra "gigantisch" omhoog. Kaai wijst erop dat de leegloop al jaren aan de gang is, maar dat het nu wel heel hard gaat.

Andere functie

Om de binnensteden aantrekkelijk te houden, moet de functie ervan volgens hem veranderen. ''Nu zijn veel binnensteden alleen maar grote winkelcentra. Er is te veel concurrentie en mensen kopen op andere manieren", aldus de planoloog.

"Binnensteden moeten ook de functie krijgen van wonen, werken en horeca. De winkels die er nog zijn, moeten geconcentreerd worden in minder straten.''

Dossier V&D