Veel Nederlandse ziekenhuizen laten steken vallen als het gaat om de aanpak van werkdruk, agressie en geweld. Ook worden regels op het gebied van veilig omgaan met naalden onvoldoende nageleefd. 

Dat meldt de Inspectie SZW dinsdag.

De SZW (voorheen Arbeidsinspectie) onderzocht eind vorig jaar 48 ziekenhuizen. Bij het gros daarvan (44) werden overtredingen vastgesteld. Zo werden bij meer dan de helft van de ziekenhuizen de regels voor werkdruk aan de laars gelapt.

Ook was 79 procent van de geïnspecteerde ziekenhuizen in overtreding op het vlak van de aanpak van agressie en geweld. ''Te hoge werkdruk, blootstaan aan agressief gedrag en te lange arbeidstijden vormen een risico voor de gezondheid van medewerkers in ziekenhuizen'', aldus de SZW.

Ook wordt er nog onvoldoende gewerkt met veilige naaldsystemen, die moeten voorkomen dat medewerkers zich prikken aan besmette naalden.

Niet representatief

De SZW onderzocht ziekenhuizen waar eerder al overtredingen waren vastgesteld, en dus lang niet alle ziekenhuizen van het land. De resultaten zijn daardoor volgens de inspectie niet representatief voor de hele sector.

De toezichthouder deed ook onderzoek naar asielzoekerscentra en opvanghuizen. Bij zes van de elf asielzoekerslocaties constateerde de SZW structurele tekortkomingen. Ook bij de helft van de 35 onderzochte opvanghuizen werden veel tekortkomingen vastgesteld.

Agressie

Volgens de inspectie wordt er vaak te weinig gedaan aan het omgaan met asielzoekers met psychische problemen en verslavingsproblemen én de effecten daarvan op medewerkers. Ook worden nieuwe medewerkers onvoldoende getraind in het omgaan met agressie en geweld.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen laat weten dat er eind vorig jaar allerlei projecten zijn opgestart om verbeteringen aan te brengen. ''Dat is een continu proces, mensen zijn er volop mee bezig'', zegt een woordvoerder.