De Mexicaanse zakenman Carlos Slim, in Nederland bekend om de overnamepoging van KPN, heeft financieel een slecht jaar achter de rug. 

Hij presteerde het slechtst in de miljardairsindex van persbureau Bloomberg, zo blijkt dinsdag uit de rangschikking van de vierhonderd rijkste mensen ter wereld.

Sinds het begin van dit jaar is het vermogen van Slim met omgerekend 20 miljard dollar gedaald, ongeveer de grootte van de economie van Honduras. De ondernemer heeft nu een geschat vermogen van 58 miljard dollar.

De daling is voor een groot deel te wijten aan problemen bij zijn telecombedrijf America Movil, waar hij een aandeel van 57 procent in heeft. Het aandeel van het bedrijf daalde 18 procent dit jaar.

Concurrenten 

In thuismarkt Mexico staat het bedrijf onder druk nu het belangrijke infrastructuur moet delen met concurrenten. Verder presteert de economie in Brazilië, de tweede markt van America Movil, slecht.

Door de problemen staat Slim nu op plek vijf in de rangschikking. In het begin van dit jaar stond hij nog op plek drie.

Rijkste persoon ter wereld is Bill Gates, volgens Bloomberg. Hij heeft een geschat vermogen van 82 miljard dollar. Amancio Ortega (oprichter moederbedrijf Zara) en Warren Buffett (investeerder), staan met een vermogen van respectievelijk 72 miljard dollar en 61 miljard dollar op plek twee en drie.