DEN HAAG - Nimmer was een liter diesel zo duur als woensdag na een prijsverhoging van 1 cent door marktleider Shell. De adviesprijs voor een liter kwam terecht op 96,5 cent. Het vorige record dateert van november 2000 toen een liter op omgerekend 96 eurocent kwam.

De prijs van de verschillende benzinesoorten naderen ook hoogtepunten. Door de verhoging met 0,6 cent van Shell komt euro ongelood op 1,295 euro. Super plus komt op 1,349 euro. Het record dateer van 15 mei. Toen kostte een liter euro ongelood 1,309 euro en super plus 1,363 euro.

Vraag

Shell hanteert de internationale productnoteringen bij de bepaling van de brandstofprijzen. De prijs van benzine hangt niet alleen samen met de olieprijzen, maar ook met de wereldwijde vraag. Als bijvoorbeeld schoolvakanties voor de deur staan, kan dat een prijsstijging voor autobrandstof tot gevolg hebben.

Er zijn verschillende oorzaken voor de hoge olieprijzen. Zo is er ongerustheid over het aanhoudende geweld in Irak. Verder heeft het Russische bedrijf Yukos een conflict met de belasting, is er oorlogsdreiging in Nigeria en is er een grote vraag uit China. De prijs van Amerikaanse olie schommelt rond de 50 dollar per vat.