Congres VS akkoord met opheffen verbod op export olie

Het Amerikaanse Congres heeft vrijdag ingestemd met een nieuwe begroting en het opheffen van een veertigjarig verbod op de export van Amerikaanse ruwe olie. 

President Barack Obama zal naar verwachting de nieuwe begroting en het opheffen van de exportban gaan ondertekenen.

Met de begroting voor het fiscale jaar 2016 is een bedrag gemoeid van 1,1 biljoen dollar (1014 miljard euro). Volgens de beleidsmakers bevat de nieuwe begroting maatregelen om de werkgelegenheid en economie te stimuleren, waaronder omvangrijke belastingverlagingen.

Het einde van het exportverbod op Amerikaanse ruwe olie was een prioriteit voor de Republikeinen. Het verbod werd opgelegd na de oliecrisis begin jaren zeventig vanwege zorgen bij het Congres over de afhankelijkheid van de Verenigde Staten van geïmporteerde olie. In ruil voor het opheffen van de exportban krijgen de Democraten belastingvoordelen voor wind- en zonne-energie.

Op een persconferentie in het Witte Huis liet Obama weten het Congres te danken voor het goedkeuren van de begroting, hoewel hij niet bepaald enthousiast is over alle onderdelen. "Maar het is een begroting die, zoals ik had geëist, investeert in onze strijdkrachten en de middenklasse."

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie