Obstakels voor gaspijplijn vanuit Rusland

De geplande verdubbeling van de Nord Stream-gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland stuit op Europees verzet. 

De Europese regeringsleiders stelden vrijdag in Brussel dat elk nieuw energieproject de afhankelijkheid van buitenlandse energie niet mag vergroten.

Nord Stream II voldoet niet aan de voorwaarden en ondermijnt de rol van Oekraïne als doorvoerland, zei EU-president Donald Tusk. ''Het project moet wel volledig in overeenstemming zijn met de voorwaarden als het financiële, politieke of juridische steun van EU-instellingen wil krijgen.''

Door de uitbreiding zou de capaciteit van de bestaande pijpleiding met 55 miljard kubieke meter gas per jaar worden vergroot. De pijpleiding kan 26 miljoen huishoudens van gas voorzien. Belangrijke spelers in het project zijn het Russische staatsconcern Gazprom, oliebedrijf Shell en het Duitse energieconcern E.ON.

Zwarte Zee

Onder meer Italië en Oost-Europese landen hebben vragen bij het project, mede omdat de aardgaspijpleiding die via de Zwarte Zee naar Italië en Oostenrijk zou worden aangelegd (South Stream) werd geannuleerd vanwege mogelijke bezwaren van Brussel. Het is belangrijk te verduidelijken waarom Nord Stream II dan wel door zou kunnen gaan, zei Tusk.

De Europese Commissie is bezig te bepalen of het project doorgang kan vinden. Duitsland zegt af te wachten hoe het loopt met de vergunningen, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ook zij vindt het belangrijk dat Oekraïne wordt gecompenseerd voor het mislopen van inkomsten als de Nord Stream II-pijplijn wordt aangelegd, omdat daardoor minder gas via Oekraïne naar Europa wordt getransporteerd.

Lees meer over:
Tip de redactie