Italië pompt 160 miljard euro in economie

De Italiaanse overheid trekt de komende vijf jaar 160 miljard euro uit om de derde economie van de eurozone structureel te laten groeien.

Het staatsinvesteringsfonds Cassa Depositi e Prestiti (CDP) heeft donderdag bekendgemaakt het geld aan te zullen trekken bij overheden en particuliere geldschieters in binnen- en buitenland.

Het vijfjarenplan stoelt op vier 'vectoren': steun bieden aan overheidsinstanties en lokale autoriteiten, het verbeteren van de infrastructuur, de ondersteuning van het bedrijfsleven en vastgoedontwikkeling.

Het leeuwendeel, 117 miljard euro, gaat naar het bedrijfsleven. Het bedrag voor infrastructurele projecten is ten opzichte van het vorige vijfjarenplan met 23 procent verhoogd tot 24 miljard euro. Overheden kunnen in totaal 15 miljard euro tegemoetzien en het restant, een kleine 4 miljard euro, gaat naar vastgoed.

Hervormingen

De Italiaanse economie groeit dit jaar naar verwachting met een schamele 0,8 procent ondanks tal van hervormingen en bezuinigingen. "De economie groeit, maar we moeten een herstel dat deels cyclisch is omvormen naar een structurele groei", zei minister van Financiën Pier Carlo Padoan in een toelichting.

CDP is voor 80 procent in handen van de Italiaanse staat, het restant is verdeeld over een aantal bankfederaties. Italië zucht onder een schuldenlast van ruim 2200 miljard euro, gelijk aan circa 132 procent van het bruto binnenlands product.

Lees meer over:
Tip de redactie