Dichtdraaien gaskraan raakt Groningen harder dan eerder gedacht

Het steeds verder dichtdraaien van de gaskraan doet de economie van Groningen geen goed. De economie is vorig jaar harder gekrompen dan eerder in een voorlopige raming was berekend.

Dat meldt CBS in de publicatie De Regionale Economie.

Vorig jaar kromp de economie in de noordelijkste provincie met 8,8 procent. Als de gaswinning niet wordt meegeteld, dan is de economie met 1,7 procent gegroeid.

Ook Friesland merkte het negatieve effect van het terugdraaien van de gaswinning. De Friese economie kromp met 0,4 procent. Zonder de gaswinning noteerde Friesland een groei van 0,4 procent.

Drenthe

Ook de economie van Drenthe groeide minder sterk door het instellen van het gasplafond. De economie van deze provincie groeide met 0,7 procent in plaats van 0,9 procent.

De groei van de gehele Nederlandse economie lag inclusief gaswinning op 1 procent.

Friesland

Van alle provincies groeide de economie van Flevoland vorig jaar het hardst. Volgens het CBS komt dit mede doordat de jongste provincie veel autoleasebedrijven binnen de grenzen heeft.

Door de opkrabbelende economie en nieuwe regelgeving was 2014 een goed jaar voor die branche in vergelijking met een jaar eerder. Dat werkte door in deze relatief kleine economie, die een groei van 2,2 procent liet zien.

Video: De gaswinning in Groningen uitgelegd in 60 seconden

Animatie door in60seconds

Lees meer over:
Tip de redactie