Fed verhoogt rente in VS voor het eerst sinds 2006

De Federal Reserve (Fed) heeft woensdag voor het eerst in bijna tien jaar de rente in de Verenigde Staten verhoogd.

Daarmee zet de koepel van Amerikaanse centrale banken een nieuwe, vooralsnog vooral symbolische, stap in de richting van een normaal monetair beleid.

Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omhoog en komt daarmee uit tussen de 0,25 en 0,5 procent. Sinds december 2008 stond de beleidsrente op 0 tot 0,25 procent.

Die historisch lage stand was het resultaat van een reeks renteverlagingen tijdens de financiële crisis, die in 2007 in de VS begon.

Video: Federal Reserve (Fed) verhoogt rente

Onorthodoxe maatregelen

Met de lage rente en een reeks andere onorthodoxe maatregelen probeerde de Fed het herstel van de Amerikaanse economie te stimuleren en vast te houden.

Volgens de centrale bankiers is 's werelds grootste economie nu krachtig genoeg om een hogere rente aan te kunnen. De grote vraag is echter in welk tempo het tarief de komende tijd verder wordt opgehoogd.

De Fed herhaalde woensdag de voorspelling dat de rente de komende tijd slechts geleidelijk verder zal worden verhoogd. Het uiteindelijke pad hangt af van de mate waarin de economie en de werkgelegenheid groeien. De kansen op mee- en tegenvallers op dat vlak houden elkaar volgens de centrale bankiers momenteel min of meer in balans.

'Tijd rijp'

Fed-president Janet Yellen wees in een toelichting op het in haar ogen aanzienlijke herstel van de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt in de afgelopen tijd. Daardoor is de tijd rijp voor een hogere rente, stelde ze. Als langer wordt gewacht, ontstaat volgens Yellen het gevaar dat er op een later moment overhaast moet worden ingegrepen om oververhitting van de economie te voorkomen.

De omvang van de rentestap moet echter niet worden overdreven, benadrukte Yellen. "De stap is klein, ons beleid blijft ondersteunend. We blijven daarnaast scherp letten op wat er in de economie gebeurt."

Lees meer over:
Tip de redactie