Kremlin schort vrijhandel met Kiev op

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag een wet getekend die het vrijhandelsverdrag met het buurland Oekraïne per 1 januari opschort.

Op die datum zou het associatieverdrag van Oekraïne met de Europese Unie in werking moeten treden. Daarmee worden veel handelsbelemmeringen weggenomen en wordt gestreefd naar meer Europees-Oekraïense samenwerking.

Feitelijk loopt de toepassing van het verdrag mogelijk vertraging op. Niet alle landen van de EU hebben het geratificeerd. In Nederland wordt in april een raadgevend referendum gehouden over de nauwere banden met Kiev.

Het verdrag kwam in 2014 tot stand en was een belangrijke aanleiding voor de twisten in Oekraïne. Daarbij werd begin 2014 een president afgezet en brak in het Russischtalige oosten een burgeroorlog uit.

Porosjenko

De Oekraïense president Petro Porosjenko was woensdagavond op bezoek bij de Europese Unie. Hij werd in Brussel ontvangen door EU-president Donald Tusk en de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei dat het verdrag op 1 januari onder voorbehoud van kracht wordt. Volgens hem kan tussen de drie partijen nog altijd een handelsverdrag worden gesloten.

De gesprekken met Rusland en Oekraïne gaan volgende week verder. "Dat is de laatste kans om tot elkaar te komen", aldus Juncker.

Tusk

Tusk sprak van "belangrijke volgende stappen" in de relatie. "Europa zal zijn koers blijven varen. Oekraïne moet op de koers van hervormingen blijven. En Rusland moet zijn koers veranderen", was de boodschap van Tusk. Hij stelde de Oekraïners "zo snel als mogelijk" visumvrij reizen naar de EU in het vooruitzicht.

Tip de redactie