Principeakkoord over sociaal plan bij IHC

Scheepsbouwer IHC is het met de bonden eens geworden over een financiële regeling voor de honderden werknemers die de komende tijd door een reorganisatie hun baan verliezen.

De vakbondsleden mogen zich in januari uitspreken over het principeakkoord, melden de partijen woensdag.

Het sociaal plan voorziet onder meer in een afvloeiingsregeling voor werknemers van 62 jaar en ouder. Daarvoor komen tot enkele tientallen medewerkers in aanmerking, zei FNV-bestuurder Marry van der Stel. De mensen die ontslagen worden, krijgen een relatief ruime vergoeding en ook hulp bij het vinden van ander werk.

IHC maakte afgelopen zomer bekend dat het wegens slechte marktcondities bijna vijfhonderd arbeidsplaatsen wil schrappen. Het aantal werven in Nederland wordt teruggebracht van vier naar twee. Het internationaal actieve concern heeft nu nog zo'n drieduizend mensen op de loonlijst.

De vakbonden hebben beloofd alle protesten die al op stapel stonden op te schorten. Zij waren onder meer van plan komend weekend actie te voeren bij de tewaterlating van een nieuw schip dat IHC heeft gebouwd in opdracht van de Chinese baggeraar Guangzhou Dredging Company.

Vorige week kwam aan het licht dat onbekenden hebben geprobeerd die tewaterlating te saboteren door een bout grotendeels door te slijpen. Het ging om een bout die het vaartuig op zijn plek moest houden. Daardoor had een voor de betrokken werknemers gevaarlijke situatie kunnen ontstaan. De sabotagepoging werd echter tijdig ontdekt.

Lees meer over:
IHC
Tip de redactie