Miljoenenboetes voor luchtvaartbedrijven nietig verklaard

De boete van 790 miljoen euro die de Europese Commissie in 2010 oplegde aan elf luchtvaartmaatschappijen voor kartelvorming, is nietig verklaard door het Gerecht van de Europese Unie.

KLM moest ruim 127 miljoen euro betalen, Air France ruim 182 miljoen en Martinair, dat deel uitmaakt van de Air-France KLM-groep 29,5 miljoen euro.

De boetes zijn allemaal nietig verklaard, omdat er volgens de rechters tegenstrijdigheden zaten in de argumentatie van de Europese Commissie. Zo vindt het Gerecht dat de Commissie niet voldoende duidelijk heeft gemaakt waar door wie regels zijn overtreden.

Air France-KLM reageerde verheugd op het besluit, maar wees erop dat daartegen nog wel beroep kan worden aangetekend. Het luchtvaartconcern heeft al geld opzij gezet om eventuele boetes te kunnen betalen. Inclusief rente waren die voorzieningen eind september goed voor een bedrag van 380 miljoen euro.

Negen andere luchtvaartmaatschappijen kregen ook boetes voor deelname aan het vermeende kartel, waaronder British Airways (ruim 104 miljoen) en Singapore Airlines (ruim 74 miljoen). De bestrafte vervoerders stapten vervolgens naar de rechter.

Afspraken

De luchtvaartbedrijven zouden tussen 1999 en 2006 afspraken over hoe ze om zouden gaan met brandstof- en veiligheidstoeslagen. Volgens Brussel zagen ze er ook op toe dat geen kortingen werden toegestaan.

Lufthansa en dochter Swiss International Air Lines werden ook gezien als deelnemers aan het kartel, maar kregen geen boete omdat ze de Europese Commissie informeerden.

Tegen de beslissing van het Gerecht, een onderdeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie, kan nog beroep worden aangetekend.

Lees meer over:
Tip de redactie