Vissers mogen meer tong vangen

Nederlandse vissers mogen volgend jaar 10 procent meer tong uit de Noordzee halen. Ook mogen ze evenveel dagen blijven vissen. 

De Nederlandse poging om de zogeheten aanlandplicht zes maanden uit te stellen strandde.

De EU-lidstaten bereikten in de nacht van dinsdag op woensdag in Brussel overeenstemming over de visquota voor 2016. Staatssecretaris Martijn van Dam (Visserij) is tevreden.

Volgens hem zorgen de afspraken voor een blijvend gezonde visstand en toekomstperspectief voor de sector.

De hoeveelheid schol, rog, schar, bot en tongschar die Nederland mag vangen blijft gelijk, maar voor zeebaars worden de vangstmogelijkheden drastisch ingeperkt.

Papierwerk

Vanaf 1 januari mag bijvangst niet meer worden teruggegooid in zee, de aanlandplicht. Hierbij komt veel papierwerk kijken. ''We vrezen dat de sector daar onvoldoende klaar voor is’’, zei Van Dam voor het overleg. De Tweede Kamer had hem gevraagd te pleiten voor uitstel, maar daarvoor was geen steun.

De Nederlandse Vissersbond is redelijk tevreden met de gemaakte afspraken, met uitzondering van de aanlandplicht. Voorzitter Johan Nooitgedagt van de belangenorganisatie noemt het een ''domme maatregel'' waar in de sector geen draagvlak voor is en die voor veel administratieve rompslomp zal zorgen. ''En dat soort regelingen zijn gedoemd te mislukken.''

Greenpeace wraakt de afspraken omdat ''de wetenschappelijk geadviseerde verlaging van de vangstquota niet consequent is doorgevoerd.'' De milieuorganisaties zegt dan ook niet te snappen ''hoe de staatssecretaris kan beweren dat een gezonde visstand is veiliggesteld.''

Lees meer over:
Tip de redactie