Halliburton en Baker Hughes krijgen van de Amerikaanse autoriteiten nog geen toestemming om te fuseren. De deal moet daarom over de jaarwisseling heen worden getild.

Dat maakten de twee toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie dinsdag bekend.

De bedrijven kondigden in november vorig jaar aan dat zij samen verder willen. Daarmee zou de op een na grootste oliedienstverlener ontstaan, na marktleider Schlumberger. De fusie zou tot broodnodige kostenbesparingen leiden in een tijd van dalende olieprijzen en krimpende investeringsbudgetten van oliemaatschappijen.

Justitie in de Verenigde Staten vreest evenwel dat de concurrentie lijdt onder de samensmelting van de huidige nummers twee en drie. Halliburton en Baker Hughes hebben aangeboden voor miljarden aan bezittingen te verkopen om die zorgen weg te nemen. Zij hoopten uiterlijk deze week uitsluitsel te krijgen, maar het ministerie is nog niet tevreden over de voorgestelde maatregelen.

'Efficiënter en goedkoper'

De ondernemingen zijn nog altijd van mening dat de fusie goed is voor de industrie en voor de klanten, omdat zij hun diensten samen efficiënter en goedkoper kunnen aanbieden. Zij blijven in gesprek met Justitie om tot een oplossing te komen en hopen er zo vroeg mogelijk in 2016 uit te komen. Zij mikken erop de deal uiterlijk eind april te hebben afgerond.