'EU moet begonnen projecten ook afmaken'

De Europese Unie moet begonnen projecten afmaken. Dat is de les die is te trekken uit de economische en financiële crisis.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem pleitte dinsdag in Straatsburg dan ook voor het afronden van een Europese bankenunie.

Volgens Dijsselbloem is de bankenunie "het meest belangrijk" voor economisch herstel in Europa. Dijsselbloem sprak voor het eerst sinds hij voorzitter is van het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden het Europees Parlement toe.

Banken moesten tijdens de crisis overeind worden gehouden door belastinggeld. Dat moet worden voorkomen door nieuwe Europese regels waarbij banken op het randje van faillissement kunnen worden geherstructureerd op kosten van de aandeelhouders en schuldeisers van de bank. "De risico’s zijn weer waar ze moeten liggen", zei Dijsselbloem. Hij noemde dit een fundamentele verschuiving van het bestaande model.

Fouten

Dijsselbloem erkende dat er tijdens de crisis fouten zijn gemaakt, maar dat er snel gehandeld moest worden. "We bevonden ons op onbekend terrein." Omdat groei achterblijft en de werkloosheid hoog blijft, is het zaak om het ingezette beleid voort te zetten.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker viel Dijsselbloem bij door te zeggen dat economisch beleid uitgevoerd moet worden. "De crisis is nog niet over en we moeten niet achterover leunen. Het economisch herstel is zeer fragiel."

Een gezamenlijk Europees garantiestelsel wordt gezien als het sluitstuk van de bankenunie. Brussel heeft hier een voorstel voor gedaan, dat in de Tweede Kamer en ook in Duitsland niet goed is ontvangen. Nederland zal als EU-voorzitter vanaf 1 januari, de discussies hierover moeten leiden.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie