Laagste aantal baanverliezers sinds 2008

Het aantal mensen dat hun baan kwijtraakten, lag in het derde kwartaal op het laagste niveau sinds het begin van de economische crisis in 2008. In juli, augustus en september werden bij elkaar 95.000 mensen werkloos.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Dat is ruim een procent van alle werkenden in het land. In dezelfde maanden vorig jaar ging het nog om in totaal meer dan 100.000 mensen, twee jaar terug zelfs om meer dan 125.000.

Meer dan de helft van de mensen die afgelopen kwartaal op straat kwamen te staan, had een flexibele arbeidsrelatie. Dit gaat vooral om uitzendkrachten en om werknemers met een tijdelijk contract dat korter duurt dan een jaar.

Er was wel sprake van een daling in het percentage flexwerkers dat werkloos is geworden. 3,1 procent van de flexwerkers raakte zijn werk kwijt, in 2014 was dit nog 3,5 procent. Het percentage zelfstandigen dat werkloos werd, is ten opzichte van een jaar eerder juist licht gestegen.

Tijdelijk contract

De redenen waardoor mensen hun baan verloren lopen sterk uiteen. Bij ruim 35 procent was het werk komen te vervallen. Bij een ongeveer even groot deel werd het tijdelijke contract niet verlengd. Andere oorzaken waren het starten van een opleiding of studie (11 procent) of een arbeidsconflict (5 procent).

Het CBS meldde eerder al dat de werkloosheid in Nederland in oktober uitkwam op 6,9 procent van de beroepsbevolking. Volgens het statistiekbureau zaten er 616.000 mensen werkloos thuis. De werkloosheid bij jongeren tot 25 jaar bedroeg 11,6 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie