ZOETERMEER - Abvakabo FNV, de grootste ambtenarenbond, heeft sinds het begin van de acties tegen het kabinet meer dan 4400 nieuwe leden gewonnen. Dat zijn er tien keer zoveel als normaal in deze tijd van het jaar. Dat heeft een woordvoerder van de bond dinsdag gezegd.

De vakcentrales FNV, CNV en MHP kondigden de acties eind augustus aan. Aan het begin van die maand telde Abvakabo FNV, dat ook werknemers in de zorg organiseert, bijna 364.000 leden.

Andere bonden binnen de vakcentrale FNV, maar ook binnen het CNV, krijgen veel aanmeldingen binnen sinds het begin van de acties. Een woordvoerder van de grootste vakbond van Nederland FNV Bondgenoten heeft het over 'heel veel' nieuwe leden. De CNV-bonden en FNV Bondgenoten hebben echter geen recente cijfers.

Vorige week werd al bekend dat de aanloop naar de acties de vakbonden bepaald geen windeieren hebben gelegd. Zo zit het ledental van de vakcentrale FNV sinds mei in de lift na een daling in de afgelopen twee jaar. De bonden aangesloten bij de MHP, de vakcentrale voor middelbaar en hoger personeel, zien sinds juni een stijgende lijn in het aantal leden.