DEN BOSCH - De bouwstaking heeft de werkgevers ruim 10 miljoen euro gekost. Die raming komt van bestuursvoorzitter J. Janssen van bouwconcern Heijmans. Janssen werkt momenteel aan een boek over de bouwwereld dat hij bij zijn afscheid wil presenteren. Hij zal daarin 'Den Haag' niet sparen. "Het ontbreekt daar aan moed."

Volgens Janssen heeft de bouwstaking van zeven weken te lang geduurd. "Ik was 't gewoon zat. Bonden in Nederland staken niet lichtvaardig. Bij Heijmans was het allemaal wel te overzien, maar over heel Nederland heeft het te veel gekost." Janssen zei dit woensdag na afloop van de aandeelhoudersvergadering van zijn bedrijf in Den Bosch.

Vorige week maakten de vakbonden bekend dat zij aan de staking eveneens ongeveer 10 miljoen euro zijn kwijtgeraakt. Het overkoepelende Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) was toen nog niet in staat een raming te maken.

Bouwfraude

Janssen zegt niets te vrezen van het lopende onderzoek naar bouwfraude. Wel ergert hij zich bij tijd en wijle flink aan de politiek. "Het gaat altijd om aanbestedingen waar men zich druk om maakt. Maar aandacht voor fatsoenlijke nacalculaties is er zelden. Terwijl daar de overschrijdingen aan het licht komen."

Wat dat betreft kijkt Janssen met toenemende verwondering naar de besluitvorming rond de Noord-Zuidlijn (de nieuwe metroverbinding in Amsterdam). "Dat gaat nog spektakel opleveren." Meer wilde hij daarover nog niet kwijt.

Overnameplannen

Janssen heeft nog altijd grote overnameplannen. Nadat eerder woensdag bekend werd dat Heijmans delen van het failliete Duitse bouwconcern Holzmann heeft overgenomen, stak hij niet onder stoelen of banken dit nog met de 'factor drie of vier' te willen uitbreiden. Nadeel is volgens hem wel dat de cultuur in Duitsland volstrekt niet is te vergelijken met de Nederlandse. ,,Niet voor niets zitten daar zeker al honderd mensen vast wegens frauduleuze handelingen, onder wie nogal wat ambtenaren.''

De aandeelhouders prezen Janssen bijkans de hemel in wegens de sterke financiële prestaties van Heijmans. "U weet altijd overal van", reageerde een van de aanwezigen. Opmerkelijk genoeg vroeg geen enkele aandeelhouder wanneer Janssen het, zoals eerder aangekondigd, daadwerkelijk voor gezien houdt als bestuursvoorzitter. Zoals er ook geen enkele op- of aanmerking was over de (vermeende) bouwfraude.