Het belang van de Europese Unie als handelspartner van de Verenigde Staten neemt weer toe.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

In de eerste negen maanden van dit jaar waren de 28 EU-landen samen goed voor 18,5 procent van de totale goederenhandel van de VS. Tussen 2009 en 2013 slonk het aandeel van de EU nog van 19,5 procent naar iets minder dan 17 procent.

Handel EU28 en VS

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

De opmars van de afgelopen jaren komt vooral doordat de waarde van de handel van Japan, Canada en Rusland met 's werelds grootste economie afnam. Verder groeide de handel van de VS met de EU sneller dan die met Mexico en China. Van 2009 tot 2013 was die situatie andersom.

De VS is veruit de belangrijkste handelspartner van de EU buiten de unie. Daarbij ligt de export vanuit Europa naar de VS veel hoger dan andersom, waardoor Europa een flink overschot boekt op de trans-Atlantische handel.

TTIP

De VS en de EU onderhandelen momenteel over een nieuw handelsakkoord (TTIP) dat onder andere de goederenhandel tussen beide landen verder moet doen toenemen. De afgelopen twintig jaar heeft de EU licht terrein verloren in de handel met de VS en leverden Canada en Japan fors in. China en Mexico hebben juist veel terrein gewonnen.

Nederland is momenteel goed voor 1,5 procent van de Amerikaanse handel. Er zijn twaalf landen die een grotere rol spelen als handelspartner van de VS.