De Staatsloterij en De Lotto mogen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) fuseren. De toezichthouder heeft de samensmelting na diepgaand onderzoek dinsdag goedgekeurd.

''Het blijkt dat de Staatsloterij en De Lotto in de praktijk nauwelijks met elkaar concurreren'', zegt ACM-topman Chris Fonteijn. Dat komt onder meer door de sterke regulering rond kansspelen.

Loterijen hebben over het algemeen hun eigen spelersgroep. Consumenten stappen doorgaans weinig over, blijkt uit het onderzoek.

Twee organisaties

In de loterijmarkt blijven er na de fusie twee grote organisaties over. De eerste is de nieuwe combinatie Staatsloterij-De Lotto. Daartoe behoren de Staatsloterij, het Miljoenenspel, de Lotto, Eurojackpot, Lucky Day, Toto en Krasloten. De tweede is de Goede Doelenloterij, met onder andere de Postcodeloterij en de Vriendenloterij. Beide organisaties hebben na de fusie ongeveer de helft van de markt in handen.

De deal is al een tijd in de maak. Ook het kabinet steunt de fusie. De ACM wilde eerder nog geen groen licht geven. In augustus zei de toezichthouder de gevolgen eerst nader tegen het licht te gaan houden.

Misleiding

Bij de Stichting Loterijverlies viel de fusie in minder goede aarde. De claimorganisatie zei vorige maand dat de directie van de Staatsloterij met de deal ''juridische dammen'' aan het opwerpen was waardoor de positie verslechtert van schuldeisers die bij Loterijverlies zijn aangesloten.

De Staatsloterij heeft zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig gemaakt aan misleiding, oordeelde de Hoge Raad eerder dit jaar. De loterij deed de winkansen veel hoger voorkomen dan ze werkelijk waren. Loterijverlies wil dat de Staatsloterij nu met vergoedingen over de brug komt.