De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week een verstandig besluit genomen door de maandelijkse opkoop van leningen (QE) niet op te voeren.

 Dat stelt divisiedirecteur Job Swank van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.

''De liquiditeitssteun die nu wordt verleend is al groot'', zei Swank in een toelichting op nieuwe DNB-ramingen voor de Nederlandse economie. ''Die steun moet zich eerst maar eens bewijzen. De impact van QE is heel moeilijk te schatten.''

De ECB besloot donderdag om het bedrag waarvoor maandelijks leningen worden gekocht bij financiële instellingen te handhaven op 60 miljard euro. De minimale einddatum van het programma werd wel met een halfjaar opgeschoven, naar maart 2017.

Teleurstelling

Het besluit werd op de financiële markten met teleurstelling ontvangen. Mede door herhaalde uitlatingen van ECB-president Mario Draghi werd alom op grotere stappen van de ECB gerekend.

Afgelopen dagen bleek uit verhalen van ingewijden al dat de Italiaan echter werd teruggefloten door andere centrale bankiers, die kritisch zijn over het agressieve monetaire beleid dat in Frankfurt wordt gevoerd.

Begin dit jaar stemden onder meer Nederland en Duitsland al tegen de aankoop van staatsobligaties door de ECB, die sinds maart worden uitgevoerd. President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot liet in januari al weten niet overtuigd te zijn van de "noodzaak en de effectiviteit".