ECB-president Mario Draghi ontving veel weerstand van andere leden binnen het bestuur van de Europese Centrale Bank voor plannen om meer geld te steken in de financiële markten. 

Dit meldt persbureau Reuters dit weekend op basis van anonieme bronnen.

Draghi hintte in de weken voorafgaand aan de vergadering van afgelopen donderdag dat de ECB veel meer maatregelen zou gaan nemen om de inflatie te stimuleren. 

Dit versterkte de weerstand van sommige leden binnen het bestuur van de ECB tegen een uitbreiding van het opkoopprogramma dat de centrale bank nu voert. 

"Draghi liet, expres, verwachtingen te hoog oplopen en probeerde het bestuur een hoek in te drijven", aldus een bron. "Dit was een probleem en hij werd hiervoor privé door sommige bankgouverneurs bekritiseerd."

Depositorente 

De ECB kondigde afgelopen donderdag aan de depositorente, de rente waartegen banken geld kunnen stallen bij de ECB, te verlagen naar -0,30 procent. Financiële instellingen gaan dus meer geld betalen om geld veilig te stallen.

Verder werd het programma waarbij maandelijks voor enkele tientallen miljarden euro’s aan leningen worden opgekocht door de ECB verlengd van september 2016 naar maart 2017.

Verwachtingen 

Economen, analisten en handelaren hadden hoop op veel meer maatregelen nadat Draghi de verwachtingen hoog had laten oplopen. Doordat de ECB niet aan de hoge verwachtingen voldeed daalden aandelenmarkten en steeg de euro juist na de ECB-vergadering.

Het bestuur van de ECB bestaat uit zes leden van de directie en de presidenten van de nationale banken van negentien eurolanden.