Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Olie

'Opec houdt oliekraan wijd open'

OPEC houdt ondanks het lage prijsniveau de oliekraan wijd open. 
Door ANP

In een verklaring die vrijdag na afloop van de vergadering van het oliekartel is vrijgegeven, staat niets over maatregelen om de productie te verlagen.

De OPEC-leden hebben eerder onderling afgesproken dat zij maximaal 30 miljoen vaten olie per dag oppompen. Daarvan trokken zij zich weinig aan.

De daadwerkelijke productie lag de afgelopen maanden rond de 31,5 miljoen vaten per dag. De bijeenkomst in Wenen heeft geen akkoord opgeleverd over een nieuw productieplafond.

De belangen binnen de OPEC lopen sterk uiteen. Met name zwaargewicht Saudi-Arabië is graag bereid de prijzen laag te houden om het eigen marktaandeel te beschermen tegen concurrenten die alleen bij een fiks hoger prijsniveau kostendekkend kunnen produceren. Maar voor een land als Venezuela trekt de goedkope olie een zware wissel op de overheidsfinanciën.

Bekijk de reactie van OPEC:

Beeld uit video: Bekijk de reactie van OPEC
Afspelen knop

Bekijk de reactie van OPEC

Bekijk de reactie van OPEC

Ongewijzigd

De algemene verwachting was dat het productieplafond ongewijzigd zou blijven. Iran had al laten weten niets van een productieverlaging te willen weten. Het land is juist bezig zijn productie op te voeren, nadat het jaren lang zuchtte onder westerse sancties.

Daarbij komt dat Indonesië na een afwezigheid van zes jaar terugkeert als lid. De bij OPEC aangesloten landen zijn bij elkaar goed voor een derde van de totale wereldwijde olieproductie.

Op de toch al met een overaanbod kampende oliemarkt leidde de uitkomst van de OPEC-vergadering tot verdere prijsdalingen. De prijs van Amerikaanse ruwe olie zakte 2,6 procent tot precies 40 dollar per vat. De Brentprijs, maatgevend voor Europese, Afrikaanse en Arabische olie, daalde 1,6 procent tot 43,16 dollar per vat.


Lees meer over:

OPEC

Aanbevolen artikelen