CNV Dienstenbond en CNV Vakmensen gaan per 2016 verder als één vakbond. De fusie is ingegeven door een veranderende arbeidsmarkt: sectoren vervagen waar anderen juist ontstaan.

Dat maakt de toekomstige voorzitter van de nieuwe vakbond Piet Fortuin bekend in een gesprek met NU.nl. Fortuin is sinds 2012 vicevoorzitter van CNV Vakmensen, zoals de bond ook na de fusie gaat heten.

"We zien de arbeidsmarkt veranderen. Mensen met een flex- en vast contract komt steeds vaker voor binnen één organisatie. Door Dienstenbond en Vakmensen samen te voegen, combineren we de kennis van beide werelden", zegt Fortuin.

Nu zijn de twee CNV-bonden vaak nog afzonderlijk van elkaar betrokken bij een sector zoals bij de cao voor werknemers bij benzinestations. Vroeger werd er enkel brandstof verkocht, nu zijn daar veel meer producten bijgekomen.

Fortuin: "In veel sectoren is sprake van branchevervaging. Daar willen wij beter op inspelen door onze kennis te bundelen".

CNV Vakmensen vertegenwoordigt werknemers uit onder andere de industrie, vervoerssector, voedingssector en de bouw. Dienstenbond sluit onder meer cao's af in de uitzendbranche, detailhandel en diensten zoals voor accountants, administratie- en adviesbureaus.