De Duitse economie blijft voorlopig gestaag groeien. De vooruitgang komt voor een groot deel op het conto van consumenten die meer bereid zijn hun portemonnee te trekken. 

Daartegenover zet de zwakke vraag uit opkomende markten weer een rem op de export, voorspelde de Duitse centrale bank vrijdag.

Dit jaar groeit de grootste economie van de eurozone volgens de Bundesbank met 1,7 procent. Volgend jaar zal het bruto binnenlands product naar verwachting met 1,8 procent toenemen. Voor 2017 wordt een plus van 1,7 procent voorzien, wat iets optimistischer is dan de vorige raming, van zes maanden geleden.

Bundesbankpreses Jens Weidmann kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Hij ziet zich gesteund door het verwachte herstel van de markten buiten de eurozone. Daarnaast zal de groei van de landen binnen de muntunie toenemen. Weidmann sprak van een goede basis voor de Duitse economie om verder op te bloeien.

Prognoses

De nieuwe prognoses van de Bundesbank zijn wat positiever dan die van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF rekent op een economische groei van 1,5 procent per jaar in Duitsland in de periode tot en met 2017.

De Nederlandse economie groeit de komende tijd naar verwachting wat sterker dan de Duitse. Het Centraal Planbureau rekent voor Nederland op een plus van 2 procent dit jaar en een groei van 2,4 procent in 2016. Een voorspelling voor 2017 heeft het CPB nog niet gepubliceerd.