President Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, acht de Amerikaanse economie bijna krachtig genoeg om de eerste renteverhoging in 9 jaar aan te kunnen.

Ze stelde donderdag tegenover een commissie van de Senaat te hopen dat de Fed na die stap kan beginnen met het stap voor stap normaliseren van het monetaire beleid.

''Momenteel ga ik ervan uit dat de groei in de komende 1 à 2 jaar krachtig genoeg is om verdere verbeteringen op de arbeidsmarkt te kunnen realiseren'', zei Yellen. Het beleidsbepalende orgaan van de Fed zegt al maanden te wachten op signalen dat de positieve lijn op de banenmarkt doortrekt.

Ook de ontwikkeling van de inflatie is een belangrijk onderdeel bij het rentebesluit. Yellen verwacht dat de inflatie binnen afzienbare tijd oploopt naar het gewenste niveau van 2 procent, dat voor het laatst werd aangetikt in april 2012.

Risico's

Yellen waarschuwde voor potentiële risico's als de Fed te lang wacht met een verhoging. ''Hoe langer we wachten, hoe groter de kans dat we later de rente met grote stappen moeten opvoeren. Dat zou de markten uit balans kunnen brengen en zelfs kunnen leiden tot een economische recessie''.

De uitspraken van Yellen werd door beleggers en andere marktpartijen opgevat als 'belofte' dat de rente bij de laatste vergadering dit jaar, op 16 en 17 december, verhoogd wordt. De laatste verhoging stamt uit 2006, terwijl het huidige tarief van vrijwel 0 procent sinds 2008 van kracht is.