De ECB gaat het opkoopprogramma verder uitbreiden. Het beleid om elke maand zo’n 60 miljard euro aan leningen op te kopen wordt verlengd tot maart 2017 of langer als dat nodig is. 

Dit meldt centralebankpresident Mario Draghi donderdag in een toelichting op het rentebesluit. Het huidige opkoopprogramma werd begin dit jaar ingesteld door de ECB om de inflatie te stimuleren.

In eerste instantie zou de operatie tot september 2016 duren en 1.140 miljard euro bedragen. Bij de start zei Draghi dat het programma eerder kon worden gestaakt als de doelstellingen behaald zouden worden.

Als het programma volgens de huidige voorwaarden tot maart 2017 wordt doorgezet betekent dat, dat er 360 miljard euro extra in financiële markten wordt gepompt. 

Voorwaarden 

Naast de verlenging van het programma worden ook de voorwaarden veranderd. Zo kunnen straks ook schulden van regionale en lokale overheden in de eurozone worden opgekocht. 

Draghi geeft aan dat de ECB ziet dat het beleid effect heeft op financiële markten. Sommige economen twijfelen of een eventueel effect al zichtbaar kan zijn. “Laat me dit benadrukken. We doen meer omdat het werkt, niet omdat het faalt", aldus Draghi.

De centrale bankier claimt dat de economische groei in de eurozone met 1 procentpunt is verhoogd dit jaar door de maatregelen van de ECB. 

Verwachtingen 

Analisten en handelaren hadden voorafgaand aan de bijeenkomst veel meer verwacht van de centrale bank. Zo gingen veel marktvolgers er vanuit dat er bijvoorbeeld de maandelijkse aankopen zouden worden verhoogd. Aandelenbeurzen staan in de min door de tegenvallende maatregelen. 

Gevraagd naar deze verwachtingen, geeft Draghi aan dat er volgens hem niks mis was de communicatie van de centrale bank voorafgaand aan de vergadering. 

De Europese Centrale Bank heeft de economische verwachtingen voor de eurozone verhoogd. Voor 2015 wordt een economische groei van 1,5 procent verwacht. In september voorspelde de centrale bank nog een groei van 1,4 procent. Voor 2016 wordt 1,7 procent groei verwacht en voor 2017 1,9 procent.