De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar de belastingafspraken die Luxemburg heeft gemaakt met McDonald's. 

Mogelijk moet het land miljoenen terugvorderen bij het Amerikaanse bedrijf.

De royalty's werden doorgesluisd naar het moederbedrijf in de Verenigde Staten. Ook daar werd nauwelijks belasting afgedragen. Dat wist Luxemburg, maar desondanks werd McDonald's toch vrijgesteld van winstbelasting, aldus de commissie.

De hamburgerketen kan zoveel voordeel hebben gehad van de deal dat sprake is van illegale staatssteun, bevestigt de commissie donderdag na eerdere mediaberichten op woensdag.

Staatssteun 

De commissie vroeg in de zomer van 2014 documenten over de zogenoemde rulings. ''Bij een belastingafspraak die inhoudt dat McDonald's geen belasting betaalt over zijn Europese royalty's in Luxemburg én de VS moet zorgvuldig worden onderzocht of geen sprake is van staatssteun'', aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

Luxemburg stelt in een reactie dat het McDonald's geen speciale behandeling of voordeel heeft gegeven. Het land zegt volledige samenwerking toe aan het onderzoek.

Luxemburg werd in oktober al door Brussel op de vingers getikt voor illegale staatssteun aan Fiat. Het land kreeg het advies om minimaal 20 miljoen euro aan onbetaalde belasting te verhalen op de autofabrikant.