Er wordt met veel belangstelling uitgekeken naar wat het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdagmiddag bekend gaat maken. Economen rekenen erop dat het ruime monetaire beleid wordt uitgebreid. 

Zo kan de ECB de rente die financiële instellingen moeten betalen om geld te lenen nog verder verlagen. Het belangrijkste renteniveau staat nu op het historische lage niveau van 0,05 procent.

Ook het programma om leningen op te kopen, in vaktermen kwantitatieve verruiming genoemd, kan nog worden uitgebreid. De ECB koopt nu gemiddeld elke maand 60 miljard euro aan financiële producten op. In totaal wordt ruim 1.000 miljard euro in financiële markten gestoken door de ECB. 

De centrale bankiers van de ECB hoopten dat hiermee de inflatie zou gaan stijgen. De ECB heeft de inflatie, de stijging van het prijspeil, als de belangrijkste doelstelling. Op de middellange termijn moet de inflatie ongeveer 2 procent bedragen. 

Inflatie eurozone

Bron: Eurostat© NU.nl/Jerry Vermanen

Inflatie 

Afgelopen woensdag werd duidelijk dat alle ongekende maatregelen nog geen echt effect hebben. De gemiddelde inflatie in de eurozone in oktober bedroeg 0,1 procent, ver onder de doelstelling van de ECB. Dit voedt de verwachtingen dat de ECB waarschijnlijk meer geld in het financiële systeem gaat stoppen. 

ECB-president Mario Draghi heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk aangegeven dat er nieuwe maatregelen worden genomen tegen de lage inflatie, als dat nodig wordt geacht. Daardoor zijn de verwachtingen in de financiële markten volgens ECB-watchers de afgelopen tijd zo sterk opgelopen dat de centrale bank donderdag niet van nieuwe stappen kan afzien. De vraag zou alleen nog zijn in welke vorm de centrale bankiers de maatregelen gieten.

Om 13.45 uur komt het rentebesluit van de ECB. Om 14.30 uur is de toelichting.