Wolfgang Porsche, het hoofd van de controlerende familie achter automaker Volkswagen, heeft woensdag gepleit voor het behoud van banen bij de onderneming.

Ten overstaan van honderden werknemers op het hoofdkantoor benadrukte hij zijn betrokkenheid en zei hij dat het onderzoek naar de misstanden uit het verleden nu de hoogste prioriteit heeft.

Het is voor het eerst dat een lid van de familie die een meerderheidsbelang in de automaker bezit, zich uitlaat over het schandaal waaronder de automaker gebukt gaat.

''Ik heb de rotsvaste overtuiging dat Volkswagen de situatie zal doorstaan", sprak Wolfgang Porsche, de kleinzoon van de geestelijk vader van de Volkswagen Kever. Porsche sprak ook zijn steun uit aan de huidige topman van het concern Matthias Müller.

Gedwongen vrij

Vakbondsleiders hadden de familie eerder gevraagd zich in te zetten voor de werknemers. Door de tegenvallende verkopen krijgen werknemers tijdens de feestdagen twee weken gedwongen vrijaf.

Door de fabriek in Wolfsburg plat te leggen, wil het concern voorkomen dat de voorraden zich opstapelen. In de Verenigde Staten verkocht de automaker afgelopen maand een kwart minder auto's. In Duitsland zag het bedrijf in november het marktaandeel dalen van 23,6 naar 21,3 procent.

De fabriek van Volkswagen in Wolfsburg behoort tot de grootste autoproductielocaties ter wereld. Vorig jaar rolden er circa 840.000 auto's van de productiebanden. Eerder op woensdag werd op basis van bronnen gemeld dat het bedrijf een overbruggingskrediet van 20 miljard euro krijgt om het dieselschandaal af te wikkelen.

Dossier VW-schandaal