Danone investeert 240 miljoen euro in een nieuwe Nederlandse fabriek voor babymelkpoeder. Het gaat om de grootste investering ooit in de Europese productiecapaciteit.

Dit maakt het Franse moederbedrijf van Nutricia woensdag bekend. De nieuwe fabriek begint eind 2017 met de productie van merken zoals Nutrilon en Aptamil.

De fabriek komt in het Brabantse Cuijk op enkele kilometers afstand van een huidige locatie van Nutricia, die sluit zodra de nieuwe faciliteit volledig operationeel is. 

De nieuwe fabriek zal werk bieden aan minstens evenveel mensen als de huidige, maar door een hogere mate van automatisering komen er niet per se banen bij, aldus de zegsvrouw.

China 

In de afgelopen drie jaar werd de totale productiecapaciteit van de bestaande Europese fabrieken van Nutricia al verdubbeld. Eerder schroefde Danone ook al de productie van babyvoeding in Ierland en Duitsland stevig op.

Vooral babymelkpoeder afkomstig uit Nederland kan op veel animo rekenen van Chinese consumenten. Hierdoor komt het wel eens voor dat de schappen in Nederlandse winkels leeg zijn. 

Voedselschandalen 

Na een reeks voedselschandalen is in China het vertrouwen in babyvoeding van eigen bodem ver te zoeken. In 2008 werden in de Volksrepubliek tienduizenden baby's ziek na het drinken van met melamine vergiftigde babymelk. Zeker zes zuigelingen overleden.

China is niet de enige factor die een rol speelt. Alleen in Cuijk wordt behalve reguliere babymelk ook voeding gemaakt speciaal voor te vroeg geboren baby's of kinderen met allergieën. De vraag naar die producten neemt eveneens sterk toe, aldus een woordvoerster van Danone.