De economie van Brazilië is ook in derde kwartaal van het jaar gekrompen.

Dat blijkt uit cijfers die het Braziliaanse statistiekbureau dinsdag heeft gepubliceerd.

Het is voor het eerst sinds 1996, toen werd begonnen met het bijhouden van deze statistieken, dat de grootste economie van Zuid-Amerika drie kwartalen op rij kromp.

De krimp met 1,7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder was sterker dan geraamd. Economen rekenden gemiddeld op een min van 1,2 procent. De krimp in het tweede kwartaal werd naar beneden bijgesteld van 1,9 naar 2,1 procent. Op jaarbasis ging het bruto binnenlands product (bbp) met 4,5 procent achteruit.

Behalve de dalende grondstofprijzen houdt een groot corruptieschandaal het land in zijn greep. Dat brengt ook politiek onzekerheid met zich mee. Brazilië kampt daarnaast met stijgende werkloosheid en een hoge inflatie.

Rente

Ondertussen heeft de centrale bank de rente verhoogd naar het hoogste niveau sinds 2006. Het is het land er alles aan gelegen om de dubbelcijferige inflatie in te dammen. Sinds 2013 is het belangrijkste rentetarief in het land praktisch verdubbeld naar 14,25 procent.

De investeringen in het derde kwartaal daalden met 4 procent. Dat betekende voor het negende kwartaal op rij dat de investeringen in het land terugliepen.

De huidige status van de Braziliaanse economie was voor kredietbeoordelaars Moody's en Fitch reden om de kredietwaardigheid van het land te verlagen tot één niveau boven de 'junkstatus'. Standard & Poor's bestempelde de obligaties van de grootste economie van Zuid-Amerika onlangs wel als 'junk'.